Odun, kürk, kumaş, tahıl gibi ürünlere musallat olan ve zarar veren zararlı bir kelebek türüne güve adı verilir. Yalnızca güve olarak bildiklerimiz değil, güvegiller olarak adlandırılan tırtıl ve küçük kelebeklerden tamamı bu gruba girmektedir. Ambar, depo, tarla, mağaza, ve evlerde çok ciddi zararlara sebep olan güvelerle mücadele insanlar için son derece zorlayıcı olabilmektedir. Bu nedenle insanlar güve ile nasıl yok edilirin cevabını arar durur. Sizler için bu konuya değindik ve güve ile mücadelede unutmamanız gereken konuları derledik.
Güve Nasıl Yok Edilir?
Güve ile mücadele güve türlerine göre farklılık göstermektedir. Her güvenin beslenme ve barınma şekli ve ortamı farklıdır. Ancak genel anlamda özetleyecek olursak güve nasıl yok edilir? sorusunu şu şekilde cevaplandırabiliriz:
- Lavanta ve kekik, güvelerin en sevmediği kokulardandır. Elbise dolaplarında ve mutfaktaki tahılları koyduğunuz dolaplarda bu kokuları kullanabilirsiniz.
guve-nasil-yok-edilir - Dolapları sık sık havalandırıp kullanmadığınız giysileri belli aralıklarla yıkamalısınız.
- Kıyafet dolaplarında naftalinden faydalanabilirsiniz.
- Baklagilleri ve tahılları cam kavanozlarda ve kapalı dolaplarda saklayarak güvelerin içeri girmesini önleyebilirsiniz.
- Gıdaları sakladığınız dolap ya da kileri sık sık havalandırmalısınız.
- Evdeki güveleri yok edecek yöntemlerden biri, sinek kağıdı ile hazırlayacağınız tuzaklardır. Şöyle ki; üzerine balık yağı sürdüğünüz sinek kağıtlarını dolaplara asarak güveleri buraya çekebilirsiniz.
- Dolaptaki her çeşit giysiyi makinede kumaş türüne uygun en yüksek ısıda yıkayın.
- Hayatta kalmaya çalışan başka güve yumurtası olma ihtimaline karşı dolaplarınızı yukarıdan aşağıya doğru sirkeli bezle silin. Ardından sabunlu su yapın ve bu suyla üzerinden geçin. Özellikle dolaptaki yarık ve çatlaklara dikkat edin. Dolabın arkasındaki sunta kısmında açıklık olmadığından emin olun.
- Ayrıca, istila altındaki odada detaylı bir temizlik yapın. Halıları yüksek vakumlu bir süpürgeyle süpürüp perdeleri yüksek sıcaklıkta yıkayın. Bu alanlar da güvelerin yemekten hoşlandığı ve yumurta bıraktığı bölgelerdendir.
- Giydiğiniz kıyafetleri yıkamadan dolaba kaldırmayın.
- Kazakları fırçalayıp öyle dolaba yerleştirin.
- Halı güveleriyle mücadele etmek için halıları sık sık havalandırmaya, nemli bırakmamaya, her gün süpürge açmaya özen gösterin.
- Tahıl güveleri ile mücadelede hijyene çok önem vermeniz ve tahılları çok uzun süre bulundurmamanız yeterli olacaktır. Ancak; depo, ambar gibi alanlarda ve çok fazla hububat muhafaza edilen bölgelerde bunlar yeterli olmayacaktır. Bu durumlarda, güve nasıl yok edilir? sorusunun tek cevabı güve ilaçlamadır.